loading spinner

Jak začít s prodejem zmrzliny

Připravili jsme pro Vás několik základních informací, které potřebujete znát, pokud chcete začít točit zmrzlinu.

 
Legislativní požadavky:

Na činnost provoz točené zmrzliny doporučujeme řemeslnou živnost v oboru pekař-cukrář. Lze využít i řemeslnnou živnost obor hostinská činnost.

Podmínkou je vyučení v oboru, 6 let potvrzené praxe, nebo garant, který splňuje dříve uvedené podmínky. Více v Živnostenském zákonu, nebo je vhodné se informovat na příslušném Živnostenském úřadě.

 

Hygienické požadavky:

Ohledně hygieny máte povinnost oznamovací, pokud jde o nový provoz. Pokud už provoz existuje a začnete točit zmrzlinu, máte povinnost oznámit rozšíření provozu. Provozovatel za všech okolností, i pokud je řádně zaměstnán, musí vše oznámit i na odbor sociální a zdravotní péče, kde mu budou vyměřeny platby související s jeho podnikáním.

 

Vybudování stánku: 

tekoucí pitná voda – studená, teplá

elektřina – 230 V, 400 V (dle typu stroje)  

dřez

umyvadlo

pracovní plocha – není stanovena velikost, většinou stačí pracovní deska jako v menší kuchyňce

prostory omyvatelné vodou – nemusí být kachličky, ale stačí omyvatelná barva, tak aby splňovala požadavek na styk s potravinami

prostor pro skladování zboží – nemusí být velký, stačí oddělený, např. o velikosti 50 x 100 cm

další požadavky – dle vyjádření hygieny v daném místě – odbor Hygiena výživy

malá lednice

větrání (odvod teplého vzduchu)

stánek musí splňovat nařízení EP 852/2004 o hygieně potravin

provozovna musí mít zpracované HACCP, provozní a sanitační řád, revize elektro

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Nebo Reset password