Jak začít s prodejem zmrzliny
Připravili jsme pro Vás několik základních informací, které potřebujete znát, pokud chcete začít točit zmrzlinu.
Legislativní požadavky:
Na činnost provoz točené zmrzliny doporučujeme řemeslnou živnost v oboru pekař-cukrář. Lze využít i řemeslnnou živnost obor hostinská činnost.
Podmínkou je vyučení v oboru, 6 let potvrzené praxe, nebo garant, který splňuje dříve uvedené podmínky. Více v Živnostenském zákonu, nebo je vhodné se informovat na příslušném Živnostenském úřadě.
Hygienické požadavky:
Ohledně hygieny máte povinnost oznamovací, pokud jde o nový provoz. Pokud už provoz existuje a začnete točit zmrzlinu, máte povinnost oznámit rozšíření provozu. Provozovatel za všech okolností, i pokud je řádně zaměstnán, musí vše oznámit i na odbor sociální a zdravotní péče, kde mu budou vyměřeny platby související s jeho podnikáním.
Vybudování stánku:
• tekoucí pitná voda – studená, teplá
• elektřina – 230 V, 400 V (dle typu stroje)
• dřez
• umyvadlo
• pracovní plocha – není stanovena velikost, většinou stačí pracovní deska jako v menší kuchyňce
• prostory omyvatelné vodou – nemusí být kachličky, ale stačí omyvatelná barva, tak aby splňovala požadavek na styk s potravinami
• prostor pro skladování zboží – nemusí být velký, stačí oddělený, např. o velikosti 50 x 100 cm
• další požadavky – dle vyjádření hygieny v daném místě – odbor Hygiena výživy
• malá lednice
• větrání (odvod teplého vzduchu)
• stánek musí splňovat nařízení EP 852/2004 o hygieně potravin
• provozovna musí mít zpracované HACCP, provozní a sanitační řád, revize elektro